
Waarom kies ik voor een warmtenet?
Een slim, groen warmtenet is een fossielvrij alternatief voor een aardgasaansluiting. In plaats van uw cv-ketel plaatsen wij een warmteafleverset en een leiding van het wijkwarmtenet naar uw huis toe. Hiermee maakt u uw huis aardgasvrij en heeft u nog steeds de vertrouwde verwarming en het hete tapwater. Bovendien vermindert u de CO2-uitstoot per direct met 90% en bent u (in de meeste gevallen) aanzienlijk goedkoper uit bij uw maandelijkse energielasten.
Warmtenetten zijn namelijk met hoge gasprijzen in de meeste gevallen aanzienlijk voordeliger. In het geval van lage gasprijzen zijn warmtenetten niet duurder dan aardgas. Ook is een warmtenet vrijwel altijd voordeliger dan een warmtepomp met de huidige hoge elektriciteitsprijs plus onderhouds- en vervangingskosten. De warmtemarkt is gereguleerd en bent u als klant beschermd. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt namelijk elk jaar de maximale tarieven die warmteleveranciers mogen vragen. Warmtebedrijf Amersfoort zit daar jaarlijks steevast onder. Bovendien zijn we wettelijk verplicht om altijd warmte te leveren.

Hoe kan ik aansluiten op het warmtenet?
Allereerst is het van belang dat u in de buurt woont van ons warmtenet. Als het wijknet in de buurt ligt, en u kiest om aangesloten te worden, wordt een warmwaterleiding naar uw huis aangelegd. Een zogenaamde warmteafleverset vervangt de cv-ketel en die levert de warmte benodigd voor uw huidige binneninstallatie. Radiatoren, vloerverwarming en kranen hoeven niet aangepast te worden. De warmteafleverset is vrijwel altijd kleiner dan de huidige cv-ketel en vrijwel helemaal onderhoudsvrij. Het weinige benodigde onderhoud nemen wij voor onze rekening. Houd er wel rekening mee dat bij het volledig aardgasvrij maken van een woning uw gasfornuis vervangen moet worden voor een inductie- of een keramische kookplaat.
Ligt er geen warmtenet bij u in de buurt? Dit hoeft geen probleem te zijn. Lees verder.

Er ligt geen warmtenet in de buurt, wat nu?
Het warmtenet van Amersfoort wordt aangelegd op basis van vraag. Is er genoeg belangstelling in een wijk of buurt om aan te sluiten? Dan kijken wij of we het warmtenet daarheen kunnen uitbreiden. Om een wijkwarmtenet aan te leggen zijn samenwerking en draagvlak cruciaal. Daarom werken wij samen met de gemeente, bewoners, bedrijven, woningcorporaties, VvE’s en bewonerscollectieven. In de regel hebben wij een deelnamepercentage nodig van 70% om het financiële plaatje rond te krijgen. Bovendien blijft aansluiten vrijwillig – wij hebben geen aansluitverplichting en ook na de aanleg is men vrij om zelf aan te willen sluiten.