Het Nieuwe Eemland

Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten

Bij deze monumenten zijn alle aanpassingen aan de buiten- en binnenkant vergunningsplichtig. De mogelijkheden om te kunnen verduurzamen worden vooral bepaald door de impact op de erfgoedwaarden van het gebouw. Moet er een leiding door een mozaïek of door een geornamenteerd stucplafond? Dat heeft een grote impact op de erfgoedwaarden en dan is de kans dat je een vergunning krijgt kleiner. Veel warmteoplossingen vereisen extra aanpassingen aan het gebouw, zoals extra isolatie, vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren. Het is maar de vraag of dat in jouw gebouw kan, veel historische gebouwen zijn hier niet op ingericht. Een warmtenetaansluiting vergt slechts twee aanpassingen: het vervangen van de centrale cv-installatie (of cv-ketel) en de leiding van ons warmtenet die naar die installatie moet. In Amersfoort hebben al diverse grote monumenten om deze reden voor ons warmtenet gekozen, zoals Het Nieuwe Eemland:

Beeldbepalend monument Bergkwartier

Beeldbepalende panden

Beeldbepalende panden zijn weliswaar geen monumenten, maar alle aanpassingen aan de (zichtbare) gevel zijn vergunningsplichtig. Net als andere monumenten vereist dit een vergunning verstrekt door de erfgoedspecialist van Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Er is in principe geen vergunning nodig voor aanpassingen binnen. Toch krijgen wij vaak verzoeken voor een warmtenetaansluiting voor beeldbepalende panden. In veel gevallen zijn verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp namelijk wel mogelijk, maar vergen een aanzienlijke investering. Met een warmtenetaansluiting ben je in principe helemaal klaar, je hoeft verder niets aan het gebouw te veranderen. Het warmtenet kan veel gevallen via de fundering/kruipruimte het gebouw inkomen, om vervolgens direct naar de cv-installatie/cv-ketel te gaan.

Monteurs in actie

Wat zijn de gevolgen voor mijn gebouw?

Zoals gezegd wordt uw cv-installatie/cv-ketel vervangen voor ofwel een warmteafleverstation (WAS) ofwel een warmteafleverset. Grotere monumenten ontvangen daarna warmte van 90-100°C. Kleinere monumenten met aansluitingen tot 100 kW ontvangen warmte van ± 70°C. Monumenten zijn altijd maatwerk, dus wij doen een schouwing waaruit een schouwrapport komt met diverse mogelijkheden tot aansluiten. Daarover gaan wij met jou in gesprek, om zo tot de beste oplossing te komen voor een aansluiting.

 

Een sprong in energielabel

Hoewel monumenten vrijgesteld zijn van de energielabel C-verplichting, zijn huurders in toenemende mate kritisch op het energielabel van vastgoed. De duurzaamheid van het warmtenet mag direct doorgerekend worden in het energielabel volgens de Dutch Building Council. Onze warmte is 100% fossielvrij, dus vastgoed dat aangesloten wordt maakt direct een enorme sprong met het energielabel. En wist je dat ons warmtenet ook verduurzaamt dankzij monumenten? Onze warmte komt namelijk uit een mix van duurzame lokale warmtebronnen, die wij voortdurend verduurzamen. En met grote afnemers, zoals monumenten, kunnen wij weer investeren in nóg duurzamere warmtebronnen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?