-
Woningeigenaren
Het aanbod voor aansluiten, subsidies en praktische informatie. -
Huurders
Het proces voor aansluiten, warmtetarieven en praktische informatie. -
Informatie-bijeenkomsten
Een kalender met alle informatiebijeenkomsten. -
Vragen
De veelgestelde vragen over ons bedrijf, techniek en warmtebronnen.
Aardgasvrij, hoe doe je dat eigenlijk?
Nederland moet de CO2-uitstoot flink verminderen, om aan de klimaatdoelstelling te voldoen. Dat heeft veel invloed op hoe we onze huizen verwarmen. Immers, de meeste huizen hebben een cv-ketel op aardgas, die veel nieuwe CO2 aan de lucht toevoegt. Bovendien spelen er ook andere uitdagingen mee, zoals een sterk overbelast elektriciteitsnet.
Wat is een warmtenet?
Ons warmtenet is een alternatief voor warmte uit aardgas. Het is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen die warmte vervoeren van warmtebron naar aangesloten gebouwen. Bovendien is aansluiten altijd vrijwillig. Bekijk de video hiernaast voor een uitleg van ons warmtenet en de werking.
Aanleg kan alleen doorgaan bij genoeg inschrijvingen
Een warmtenet is een collectieve oplossing, dat betekent dat het kan alleen aangelegd kan worden als er genoeg mensen per straat/buurt/wijk voor kiezen. Hiervoor hebben we in de regel 70% van de woningen nodig, maar we kijken ook naar mogelijke combinaties met één of meerdere grotere aansluitingen zoals bedrijven, scholen en flats. Bovendien is een voorwaarde van de subsidie dat minimaal 60% van Schothorst-Zuid aangesloten wordt. Het is onze ambitie om met onze leidingen door alle straten en bij alle huizen langs de voordeur te komen, maar dat kan alleen als er genoeg inschrijvingen zijn. Jij en je buren bepalen zelf of onze leiding straks door jullie straat komt!
De voordelen van een warmtenet voor Schothorst-Zuid
Een warmtenetaansluiting is makkelijk, veilig en betrouwbaar. Een warmtenet is namelijk geschikt voor álle soorten woningen dankzij onze temperatuur van ±70°C. Extra isolatie is niet nodig. Wij vervangen de cv-ketel voor een kleiner kastje genaamd een warmteafleverset, en leggen een buis aan van het buurtwarmtenet naar de woning. Dat is alles. Ook verbruikt een warmtenet weinig stroom (en belast het elektriciteitsnet maar minimaal).
Daarbij heeft een warmtenet jaarvaste tarieven en is onderhoudsvrij. De warmtemarkt is gereguleerd door de ACM die jaarlijks maximumtarieven bepaalt op basis van de aardgasprijs. Met onze tarieven behoren wij steevast tot de scherpst geprijsde warmteleveranciers. En een servicecontract of vervanging in de toekomst? Die kosten zijn voor ons bedrijf. Tot slot is ons warmtenet ook goed voor milieu en klimaat, want de warmte is 100% fossielvrij en komt uit diverse, lokale en duurzame bronnen. Volgens het onafhankelijke Bureau CRG behoort ons warmtenet tot de top 5 van de duurzaamste warmtenetten van Nederland.
Feiten en weetjes over ons warmtenet
Makkelijk, veilig en betrouwbaar
Wist je dat…
- Wij wettelijk verplicht zijn om altijd voldoende warmte te leveren? Aan álle huizen, ook in een strenge winter.
- Onze warmte van ±70°C precies hetzelfde is als je cv-ketel? Je verwarmingen werken nog net zo als hiervoor. Ook voor warm water uit de kraan of douche verandert er niets.
- Je geen extra kosten hoeft te maken voor isolatie of vloerverwarming? (Al kan een extra isoleren nooit kwaad!)
- Wij alle service en onderhoud kosteloos doen? Ook vervanging bij defect is voor jou gratis.
Jaarvaste tarieven en onderhoudsvrij
Wist je dat…
- De Autoriteit Consument en Markt elk jaar de maximale tarieven bepaalt, maar wij zitten daar al jaren onder?
- Wij wettelijk niet meer winst mogen maken dan 6%? De warmtemarkt wordt hier streng op gecontroleerd.
- Wij al onze tarieven, ook van voorgaande jaren, gewoon transparant op de website zetten?
- Warmtenetaanleg volledig vooruit betaald moet worden? Dat kunnen wij dankzij een prijswinnend Europees fonds dat geen maximale winst najaagt, met daarin o.a. het ABP.
Goed voor milieu en klimaat
Wist je dat…
- Onze warmte op dit moment bestaat uit 70% gecertificeerde duurzame biogrondstoffen en 30% uit zonne-energie en restwarmte van onze leverancier Eemwarmte?
- Schothorst-Zuid na aanleg het grootste deel van haar warmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie krijgt?
- Wij ook andere bronnen zoals aardwarmte ontwikkelen?
- Je automatisch mee-verduurzaamd? Zodra we een nieuwe bron aansluiten (zoals bijv. aardwarmte) krijg je automatisch daaruit warmte geleverd.
Woningeigenaren
Omdat de hele wijk van het aardgas af moet, sta je als woningeigenaar voor een keuze om je woning aardgasvrij te maken. Dat kan bijvoorbeeld met ons warmtenet. Dankzij de subsidie die wij gekregen hebben, kost een aansluiting ca. € 6.875,- incl. btw. Let op: dit bedrag moeten wij elk kalenderjaar indexeren i.v.m. inflatie, behalve voor degenen die zich al ingeschreven hebben. Je kan gebruik maken van subsidies om dit bedrag verder omlaag te brengen. Lees op deze pagina verder wat hier allemaal onder valt:
Huurders
Warmtenetaansluitingen voor huurders lopen via de verhuurder. Hierdoor betaal je niets voor de aanleg van een warmtenetaansluiting. Als de aansluiting in jouw woning aangelegd is, teken je onze leveringsovereenkomst (een energiecontract voor warmtenetten). Hierdoor betaal je maandelijks voor de warmte die je van ons warmtenet verbruikt, zoals je ook altijd bij je aardgasleverancier gedaan hebt. Op deze pagina lees je hier meer over:
Welke straten kunnen meedoen?
Klik op de kaart voor een vergroting van het projectgebied, dat heel Schothorst-Zuid omvat. Zowel de informatiecampagne als de aanlegwerkzaamheden gebeuren in fases, met als eerste De Plaatsen, daarna Vuurtoren en tot slot Koperhorst. De bovenstaande kaart bevat de aanlegjaren, de inschrijvingen voor het warmtenet vinden uiteraard daarvoor al plaats. Uiterlijke inschrijfdatums volgen binnenkort.
Wat gebeurt er in jouw huis?
Een warmtenetaansluiting heeft enkele gevolgen voor jouw huis. Veel woningen hebben een unieke binneninstallatie, al dan niet met vloerverwarming, één of twee cv-ketels die op verschillende plaatsen in het huis kunnen hangen, boilers, slimme thermostaten. Hoe werkt dat?
Nieuws
-
Warmte met Elkaar campagne is begonnen!
18-11-2024 | Voor veel mensen is een warmtenet nog een ver-van-mijn-bed-show. Het is een ingewikkeld, technisch product waar veel bij komt kijken (of eigenlijk niet, maar dat weet je pas als je je (…)
-
Projectvideo aanleg warmtenet in het stationsgebied
06-11-2024 | Amersfoort gaat voor aardgasvrij! En dat geldt ook voor het (…)
-
Open Energiedag 2024 goed bezocht!
2-10-2024 | Op 21 september was het de nationale Open Energiedag van de NVDE (…)