De huurders profiteren van verduurzaming

Het is duidelijk: jullie woningcorporatie staat voor een paar lastige keuzes. Maar wat reken je tot je kerntaak, en wat niet? De warmtevoorziening is er zo één. Huurders zien zich geconfronteerd met fluctuerende aardgasrekeningen en verwachten een comfortabele, goedgeïsoleerde woning. En juist comfort staat bij ons centraal: wij garanderen namelijk onze warmtelevering. Jullie huurders merken geen verschil qua gebouwverwarming of heet tapwater. Bovendien is de warmte die ons slimme, groene warmtenet levert 100% fossielvrij én volledig hernieuwbaar.

Voor de aanleg zijn er vanuit de overheid diverse subsidies mogelijk. Hierdoor kan je de eenmalige aansluitkosten voor de woningen beheersbaar houden. Daarnaast zijn de tarieven stabiel: de ACM reguleert de warmtemarkt en beschermt daarmee jullie huurders. Bij een lage aardgasprijs is een warmtenet hierdoor ongeveer even duur, bij een hoge aardgasprijs is een warmtenet juist aanzienlijk goedkoper.

Hoe en waar leveren we?

Wij helpen zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw met verduurzaming. Oudere woningen en blokken verbeteren hun energielabel bij aansluiting doordat ze meeprofiteren van ons duurzame Amersfoortse warmtenet. Bij nieuwbouwwoningen resulteert aansluiting op het warmtenet in betere BENG-scores. Voor woonwijken of individueel verketelde appartementen leggen we een zogenaamd secundair (of buurt)warmtenet aan, vanaf de hoofdleiding. Dit is een gesloten systeem met een klein WOS-huisje (warmteoverdrachtstation). Vanaf daar worden er leidingen gelegd naar elke woning, en de cv-ketels worden vervangen door een zogenaamde warmteafleversets. Vaak zijn de aanpassingen aan woningen minimaal, het betreft puur het vervangen van de aardgasleidingen en de aansluiting met de warmteleidingen. Voor appartementencomplexen met een centrale cv-installatie wordt er een warmteafgiftestation (WAS) in het pand gebouwd, en daar vandaan loopt de leiding naar elk appartement.

Benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen?

Power-to-Heat

Warmtebedrijf Amersfoort biedt bovendien een extra voordeel voor woningcorporaties: ons Power-to-Heat initiatief. Dit zijn collectieve zonnepanelen die normaal gesproken aan het elektriciteitsnetwerk leveren, maar zodra het elektriciteitsnetwerk vol dreigt te raken wordt geswitcht naar warmteproductie met warmtepompen. Zo voorkomen we dat zonnepanelen worden uitgezet tijdens piekmomenten in de zomer. Immers, na een hete dag gaan bewoners even lekker douchen en dan hebben wij het overschot aan elektriciteit alvast omgezet is volledig duurzame warmte. Zie het als een batterij: opslag van energie in de vorm van elektriciteit biedt nog veel uitdagingen, maar opslag van energie in de vorm van warmte gaat prima in ons zeer geïsoleerde leidingnetwerk. Een woningcorporatie heeft meestal genoeg woningen en daarmee schaalgrootte om ons initiatief te implementeren. En jullie huurders profiteren weer van lagere energielasten.