De werking van een slim, groen warmtenet

Ons warmtenet is gebaseerd op het concept van platform Energie voor Elkaar, de koepelorganisatie voor zeer duurzame warmtenetten. In deze video wordt de werking van een warmtenet in een notendop uitgelegd. Met een combinatie van duurzame bronnen die het warmtenet voeden, krijgt iedereen de warmte zoals ze gewend zijn. Ongeacht of je een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis hebt of oude, bestaande bouw. En óók als je aan het einde van het warmtenet woont. Bovendien kijken wij altijd naar nóg duurzamere warmtebronnen, dus onze klanten verduurzamen automatisch mee.

Amersfoort groen verwarmd

Ons slimme, groene warmtenet is een gesloten circulair systeem waarbij het water rond wordt gepompt. Onderweg wordt het verwarmd door meerdere duurzame warmtebronnen.

Waar ligt het warmtenet?

Bekijk hier onze kaart met weergave van het huidige netwerk. Ook ziet u het netwerk dat nu wordt aangelegd en het toekomstige netwerk.

Zorgeloos thee drinken op de bank

Zorgeloos en comfortabel

Een aansluiting op ons warmtenet is makkelijk, veilig en betrouwbaar. Wij garanderen namelijk onze warmtelevering. Een veelgestelde vraag is of een warmtenetaansluiting anders is dan een aardgasaansluiting. Voor vrijwel alle aansluitingen geldt: we leggen een buis vanaf het wijknet naar je huis toe. Vervolgens vervangen wij de cv-ketel door een warmteafleverset. En dat is alles. Je verwarming en je warme tapwater functioneren net zoals van tevoren. En je hebt geen onderhoud of storingen meer aan de installatie. Ook voor de zakelijke markt van gebouwbeheerders en projectontwikkelaars biedt het extra voordelen. Het is geschikt voor bestaande bouw, nieuwbouw en monumenten. Tot slot bieden we ook goede service met een 24/7 onderhoudsdienst, voor het geval dat het toch nodig is.

Goed voor milieu en klimaat

Met een aansluiting op een warmtenet wordt de cv-ketel op aardgas weggehaald, waardoor de totale CO2-uitstoot van onze klanten met 90% daalt. En dat is gekeken naar de gehele keten, van duurzame bron tot eindklant. Onze bronnen zijn namelijk 100% fossielvrij en hernieuwbaar. En conform onze bronnenstrategie: zodra er een nieuwe en schonere bron beschikbaar is, sluiten we die graag aan op ons net. Ook wordt onze warmte lokaal gewonnen, dus met een minimum aan warmteverlies en uitstoot door transport.

Ons aanbod is snel terugverdiend

Goed voor de portemonnee

Een warmtenet is meestal beduidend goedkoper dan een aardgasaansluiting. Met de huidige gasprijzen scheelt dat al gauw een derde in maandelijkse lasten. Bovendien zijn de warmtetarieven in Nederland wettelijk gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vanuit onze visie is een warmtenet geen cash cow, daarom zijn onze tarieven aanzienlijk lager dan het wettelijke maximum. Uit onderzoek van de Gemeente Amersfoort blijkt dat wij dit jaar de scherpste warmtetarieven van de hele provincie hebben. En geen addertje onder het gras: onze tarieven zijn stabiel. Bovendien hebben klanten geen onderhoudskosten meer én het verhoogt de waarde van hun pand.