Bekijk onze video
Altijd al willen weten hoe een warmtenet precies werkt? Wat Warmtebedrijf Amersfoort precies voor Amersfoort doet? En wat het ‘slimme’ en ‘groene’ nu precies inhoudt? In deze video geven onze twee oprichters Edwin Dalenoord en Valentijn Kleijnen antwoord op al deze vragen. Daarnaast komen enkele klanten aan het woord over hun eigen ervaring met ons slimme, groene warmtenet.
Een warmtenetwerk aanleggen is een stuk meer werk dan zomaar een pijp in de grond leggen. Wij werken met een bronnenmix, en na verloop van tijd worden die bronnen steeds duurzamer. En daarmee onze klanten ook. Bovendien is ons open warmtenet op basis van vrije keuze.
Onze geschiedenis
Al sinds 2015 zijn wij in Amersfoort actief, toen nog als samenwerkingsverband tussen Atlas Energie en projectontwikkelaar Schipper Bosch. In dat jaar is de kleine biowarmte-installatie warmte gaan leveren aan particulieren en bedrijven rondom de Oliemolenhof.
Oprichting Warmtebedrijf Amersfoort
In 2017 sloegen Atlas Energie en ontwikkelingsbedrijf ZON Participaties de handen ineen en was de officiële oprichting van Warmtebedrijf Amersfoort een feit. Via ZON Participaties zijn wij ook aangehaakt bij het in 2020 opgerichte platform Energie voor Elkaar, een koepelorganisatie voor zeer duurzame warmtenetten. Daarna gingen de ontwikkelingen snel: de klimaatdiscussie kwam op gang en de overheid besloot dat Nederland van het aardgas af moet. Er bleek toen veel meer vraag te zijn naar het warmtenet.
Heden
Nu is ons slimme, groene warmtenet van een heel lokaal warmtenetje uitgegroeid tot een stadsbreed leidingennetwerk in grote delen van Amersfoort. Die snelle groei van warmteafnemers en de roep om biowarmte te verminderen heeft geleid tot een nieuwe samenwerking met Eemwarmte. Dit is de leverancier van warmtebronnen in Amersfoort. Hierdoor kunnen we al onze aandacht richten op het verder uitbreiden en het verder verduurzamen van ons warmtenet.
Wij willen de energietransitie in Amersfoort versnellen, voor een aardgasvrije samenleving. Daar is het warmtenet zeer geschikt voor: het biedt hele betaalbare warmte – door de ACM gecontroleerd met maximumtarieven en een maximum winstpercentage – met een leveringszekerheid.
Trotse partner van Energie voor Elkaar
Wij geloven in een gezond bedrijfsmodel zonder overmatig winst te maken. Daardoor kijken wij altijd naar hoe we onze organisatie nóg slimmer en nóg efficiënter kunnen inrichten. Een belangrijk onderdeel hiervan is ons partnerschap met het platform Energie voor Elkaar. Onder Energie voor Elkaar vallen bijvoorbeeld veel van de meest duurzame warmtenetten van Nederland en wordt kennis, kunde en kapitaal gebundeld en ter beschikking gesteld. Dit helpt ons om met de allernieuwste duurzame ontwikkelingen mee te liften en de benodigde investeringen te doen terwijl we met een klein team heel efficiënt kunnen blijven werken.