U als klant bent altijd verzekerd van zorgeloos warmte

Makkelijk aan te sluiten

Een aansluiting bij het warmtenet is vooral makkelijk. Het kan voor alle soorten panden: bestaande bouw, nieuwbouw, monumentale panden, appartementencomplexen, bedrijven en fabrieken. Als het wijknet in de buurt ligt, is het in principe een kwestie van een leiding naar het pand trekken en vervolgens de cv-ketel vervangen met een zogenaamde warmteafleverset. Deze is doorgaans ook een stuk kleiner. De binneninstallatie met alle radiatoren, vloerverwarming en kranen hoeft bij vrijwel alle aansluitingen helemaal niet aangepast te worden. Een aansluiting kan wel prijzig zijn, maar is een eenmalige investering (zie ook ‘Warmtenetkosten‘). Zakelijke grootverbruikers hebben soms wel een wat ruimere installatie of installatie op maat nodig, maar ook dat is meestal ter vervanging van soortgelijke installatie op aardgas.

“Wij hebben hier een warmtenet en dat ervaren wij tot op heden als prettig. Qua snelheid wat betreft aanleveren van warm water is dat niet anders is dan bij een gasketelaansluiting.”

Particuliere gebruiker
De Nieuwe Stad
Start een bewonerscollectief in Amersfoort
Altijd warm met onze betrouwbare warmtelevering

Veilig, betrouwbaar en vooral: zorgeloos

Door het verwijderen van een cv-ketel op aardgas ben je ook verlost van de bijbehorende risico’s. Denk aan koolstofdioxide (CO2) of het giftige koolstofmonoxide (CO), of erger: een gaslek. De warmtewisselaar van de warmteafleverset zorgt voor de warmteoverdracht tussen het warmtenet en het gebouw. Het water in de leidingen van het gebouw warmte op tot een temperatuur van 60-70°C. Er komt geen vuur of aardgas aan te pas. Dat komt de veiligheid van het pand en de bewoners ten goede. En je hebt er geen omkijken naar: het is een onderhoudsarme installatie. Het weinige onderhoud en eventuele vervanging nemen wij voor onze rekening. En je kan ons makkelijk bereiken via ons 24/7 servicenummer als er tóch iets aan de hand is.

Betrouwbaar: zeker van warmtelevering

Een kernpunt van ons bedrijf is dat wij staan voor leveringszekerheid. De techniek erachter is erg robuust, want het warmtenet is en blijft een gesloten systeem en de warmteafleverset heeft geen ingewikkelde techniek. In het zeer zeldzame geval van een storing zijn wij verplicht dit snel en adequaat op te lossen. Daarnaast worden wij hier ook op gecontroleerd: vanuit de Warmtewet zijn wij ook wettelijk verplicht om alle klanten voldoende warmte te leveren, en warmtevoorzieningen als back-up te hebben. En we zijn ook verplicht om piekmomenten op te vangen, dus ons leidingennetwerk is erop ingericht dat als de hele woonwijk op een koude winterochtend de verwarming aanzet en lekker gaat douchen dan krijgt iedereen nog genoeg warmte.

Transparant en inzichtelijk

We vinden het ook belangrijk dat klanten en andere stakeholders altijd inzicht hebben in onze tarieven. Daarom publiceren we deze elk jaar op deze website, onder het kopje ‘Consumenten’ inclusief onderbouwing. Bovendien zijn ook de tarieven van voorgaande jaren gewoon in te zien. Ook hebben onze klanten inzicht in hun verwachte kosten via een VKO (Verbruikskostenoverzicht), en we werken momenteel aan een app waar klanten dit live kunnen zien. Bovendien luisteren we naar onze klanten. We werken al samen met het Gebruikerscollectief Warmte, een groep van Amersfoortse bewoners die actief meedenken en namens de buurt optreden.

Meetbare verduurzaming van het gebouw

Zakelijke klanten hebben zelfs een extra voordeel bij het aansluiten op het warmtenet. Vanaf 2023 moeten kantoorpanden energielabel C of hoger hebben. Dit is een belangrijke eis, want kantoorpanden die vanaf 2024 nog niet voldoen kunnen gesloten worden. Het vervangen van een aardgasaansluiting met een aansluiting op ons duurzame warmtenet zorgt voor een grote stap richting dit energielabel voor panden met een lagere score. Bij nieuwbouwwoningen biedt een warmtenetaansluiting ook een voordeel: dit komt tot uiting in de BENG-scores. Aansluiten op ons slimme, groene warmtenet heeft namelijk een grote positieve invloed op BENG punt 2 en 3. De geleverde warmte is 100% fossielvrij én volledig hernieuwbaar. Daar heeft het bedrijf weer voordeel van, want de mate van duurzaamheid van het warmtenet wordt doorgerekend in het energielabel volgens de Dutch Building Council. Kortom, een gebouw wordt toekomstbestendig.

Ons hoofdgebouw kan slecht geïsoleerd worden. Daardoor zijn warmteoplossingen met warmte tussen de 30 en 60°C niet geschikt. Warmtebedrijf Amersfoort bood ons een goed en duurzaam alternatief: een warmenet met 90°C.

Frank Baas
Gebouwbeheer/Finance Het Nieuwe Eemland
Het Nieuwe Eemland