Verduurzaam jouw vastgoed
Een gebouweigenaar kan zijn/haar pand op verschillende manieren verduurzamen. Ledverlichting en isolerende deuren zijn meestal het ‘laaghangende fruit’, maar zullen niet tot een forse sprong van het energielabel leiden. Vloer-, dak- en gevelisolatie, dubbel glas of vervanging van koelingsinstallaties heeft meer impact, maar vergen ook forse investeringen. Daarnaast is er ook nog de gebouwverwarming, zeker bij het vervangen van de ketel rijst de vraag of je moet investeren in een nieuwe aardgasketel of een aardgasvrije oplossing moet aanschaffen. Hierbij kan het zeker lonen om een warmtenetaansluiting in de overweging mee te nemen.
Een aardgasvrije warmteoplossing
Gebouweigenaren hebben doorgaans de keuze uit drie aardgasvrije oplossingen: warmtepompen i.c.m. zonnepanelen, een WKO-installatie i.c.m. zonnepanelen of een warmtenetaansluiting. De eerste twee oplossingen bieden warmte van een relatief lage temperatuur, wat prima werkt voor goedgeïsoleerde panden. Maar ook deze komen met forse investeringen, en zeker een WKO-installatie neemt ook veel ruimte in beslag. Daarbij leveren zonnepanelen niet genoeg vermogen voor het winterseizoen, juist wanneer elektriciteit relatief duur is en de warmtevraag op een piek is. Een warmtenetaansluiting is geschikt voor alle soorten vastgoed, van nieuwbouw, bestaande bouw tot monumenten. Bovendien is het financieel aantrekkelijk: je kan jouw gebouw bijvoorbeeld laten aansluiten waarbij de aansluitkosten verrekend worden in het maandtarief in plaats van het hele bedrag in één keer. En jouw huurders profiteren ook: bij lage aardgasprijzen is ons warmtenet ongeveer even duur, maar bij hoge aardgasprijzen is ons warmtenet aanzienlijk goedkoper.
Warmte en koeling maakt vastgoed toekomstbestendig
Warmtebedrijf Amersfoort heeft een warmtenet en plannen voor een koudenet (in delen van Amersfoort). Hiermee kan je jouw pand zowel laten verwarmen als koelen. Ons warmtenet is daarnaast onderdeel van Energie van Elkaar, het platform voor zeer duurzame warmtenetten in Nederland. Onze warmte komt uit een mix van duurzame lokale warmtebronnen, die wij voortdurend verduurzamen. Daar heb je weer voordeel van, want de mate van duurzaamheid van het warmtenet mag direct doorgerekend worden in het energielabel volgens de Dutch Building Council. Onze warmte is 100% fossielvrij, dus vastgoed dat aangesloten wordt maakt direct een enorme sprong met het energielabel. En dat is voor jou als gebouweigenaar gunstig, want huurders kijken ook steeds meer naar energielabels.