Een zeer duurzame warmte-/koudeoplossing
Met het slimme, groene warmtenet van Amersfoort bent u als projectontwikkelaar in één keer klaar. Ons leidingennetwerk levert namelijk warmte die geschikt is voor elk type woning, en (in delen van Amersfoort) ook koude voor gebouwverkoeling. Onze warmte en koude zijn namelijk 100% fossielvrij én volledig hernieuwbaar, en dat heeft een grote positieve invloed op de BENG 2 en 3-scores. We bieden verschillende leverings- en aansluitopties. Voor levering is de keuze tussen warmte én koude of alleen warmte. Ook voor de aansluitopties zijn er verschillende mogelijkheden. Zo bieden we een fullservicepakket waarbij we alles leveren en inregelen, inclusief de binneninstallatie tot en met elk appartement. Maar als een projectontwikkelaar wenst de binneninstallatie zelf in te regelen, kunnen we ook een IWAS (indirect warmteafgiftestation) in het pand aanleggen. Al diverse projecten in Amersfoort zijn met verschillende aansluitvormen aangesloten.
Vergelijking met WKO en warmtepompen
Een projectontwikkelaar heeft doorgaans de keuze uit drie aardgasvrije oplossingen: warmtepompen i.c.m. zonnepanelen, een WKO-installatie i.c.m. zonnepanelen of een warmtenetaansluiting. De eerste twee oplossingen bieden warmte van een relatief lage temperatuur, wat prima werkt voor goed-geïsoleerde panden. Maar ook deze komen met forse investeringen, en zeker een WKO-installatie neemt ook veel ruimte in beslag. Daarbij leveren zonnepanelen niet genoeg vermogen voor het winterseizoen, juist wanneer elektriciteit relatief duur is en de warmtevraag op een piek is. Daarnaast zien we in Amersfoort ook een ander verschijnsel: problemen met de netstabiliteit voor WKO. Ook volgens het RVO is er een onbalans in WKO, waardoor de warmtetemperatuur in de winter steeds lager wordt.
Een warmtenet is toekomstbestendig
Een warmtenetaansluiting is geschikt voor alle soorten vastgoed. Door onze zeer hoge duurzaamheidsrating is het in tegenstelling tot WKO of warmtepompen niet nodig om zonnepanelen op het dak aan te leggen om aan de BENG-normering te voldoen. Onze warmte komt namelijk uit een mix van duurzame lokale warmtebronnen, die wij voortdurend verduurzamen. Bovendien is er geen einddatum voor exploitatie, wij blijven verantwoordelijk voor de installatie en alle service en onderhoud. Daarnaast heeft u geen vergunning voor bodembronnen nodig. En voor de eindgebruikers is een warmtenet financieel aantrekkelijk: t.o.v. vergelijkbaar verbruik in aardgas kan het vaak een derde in maandlasten schelen. De ACM reguleert de warmtemarkt met maximumtarieven, waar wij als Warmtebedrijf Amersfoort ruimschoots onder zitten.