Nederland gaat van het aardgas af! Wat betekent dit voor uw woning?

De Nederlandse energievoorziening moet grondig op de schop. De kosten voor fossiele energie blijven ook in de toekomst hoger dan enkele jaren geleden. Daarnaast moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen, in 2050 moet Nederland zelfs CO2-neutraal zijn. Daarom moeten we gezamenlijk van het aardgas af en een alternatief zoeken voor het verwarmen van woningen, om te douchen en om te koken. De woningen in het Bergkwartier zijn al wat ouder, veelal gebouwd begin jaren ’90. Deze woningen zijn vaak slechts beperkt geïsoleerd en maken deel uit van een beschermd stadsgezicht. Sommige zijn zelfs monumentaal. Dat heeft invloed op het aantal mogelijke warmteoplossingen. Warmtepompen zijn geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn, maar als het huis nog niet goed genoeg geïsoleerd is kan het huis hiermee niet genoeg verwarmd worden. Maar wat kan dan wel? En nog belangrijker: hoe blijven de kosten beheersbaar? Want extra isoleren kan prijzig zijn.

Ons slimme, groene warmtenet is geschikt voor elk type woning

Wij bieden dit hoekje van het Bergkwartier een alternatief voor gebouwverwarming: ons slimme, groene warmtenet. Dit is een geïsoleerd lokaal leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt, speciaal voor woningverwarming en heet tapwater. Het is goed voor milieu en klimaat, want deze warmte is 100% fossielvrij en komt uit diverse, lokale en duurzame bronnen. Ons warmtenet behoort tot de top 5 van de duurzaamste warmtenetten van Nederland. Bovendien is aansluiten heel gemakkelijk, wij vervangen de cv-ketel voor een kleiner kastje genaamd een warmteafleverset, en leggen een buis aan van het buurtwarmtenet naar de woning. En dat is alles. Daarbij is ons warmtenet heel betaalbaar. Warmtebedrijf Amersfoort behoort ook in 2023 tot de warmteaanbieders met de scherpste tarieven van Nederland. Ter vergelijking, met de gasprijs van eind 2022 (dus de “normale” situatie zonder de plafondtarieven) is ons slimme, groene warmtenet voor vrijwel alle aansluitingen ongeveer een derde goedkoper in de maandlasten.

Ons aanbod
Wij bieden bewoners van de ondergenoemde straten van het Bergkwartier een warmtenetaansluiting voor een eenmalig bedrag van € 8.789,- inclusief btw. Als de woning volledig gasloos gemaakt wordt kunt u € 3.325,- subsidie hiervoor krijgen. Daarna betaalt u alleen nog voor uw warmteverbruik.

1 november 2023: als er genoeg interesse is, gaan wij een buurtwarmtenet aanleggen.

De komende maanden zal Warmtebedrijf Amersfoort in deze straten van het Bergkwartier onderzoeken of er voldoende belangstelling is om mee te doen. Het is namelijk een nieuwe infrastructuur die eerst aangelegd moet worden. Hiervoor is 70% van de buurt of wijk nodig. Als dit percentage gehaald wordt vóór 1 november 2023, gaan we de deelnemende huishoudens eind 2024 tot uiterlijk de zomer van 2025 aansluiten. Halen we dat percentage niet? Dan gaan we kijken of we per straat(deel) alsnog genoeg deelnemers hebben om het deels aan te leggen. Bij niet aanleggen zit u nergens aan vast, dan wordt de overeenkomst ontbonden.

Contact en persoonlijk advies
Voor persoonlijk advies en al uw vragen kunt u contact met ons opnemen via:

   033 762 07 52
   bergkwartier@warmtebedrijfamersfoort.nl
   06 82 63 99 64
   Facebook-groep Bergkwartier

Welke straten kunnen meedoen?

  • Princes Marielaan
  • Prins Hendriklaan
  • Regentesselaan
  • Johan van Oldenbarneveltlaan
  • De Bosch Kemperlaan
  • Paulus Buyslaan
  • Berkenweg
  • Utrechtseweg 37 t/m 125 (alleen aan de oneven kant)
  • Prins Frederiklaan 1 t/m 5 (alleen aan de oneven kant)
bergkwartier
Het gebied dat mee kan doen, klik om te vergroten

Planning en fasering aanleg

Wat gebeurt er in uw huis?

Een warmtenetaansluiting heeft enkele gevolgen voor uw huis. Veel woningen hebben een unieke binneninstallatie, al dan niet met vloerverwarming, één of twee cv-ketels die op verschillende plaatsen in het huis kunnen hangen, boilers, slimme thermostaten. Hoe werkt dat?