Warmtenet breidt uit met grote gestuurde boring
17-11-2022 |
Het Amersfoortse warmtenet blijft gestaag uitbreiden door de stad. Maar de aanleg van deze nieuwe infrastructuur, in de vorm van goed-geïsoleerde leidingen, gaat vaak gepaard met complexe infra-operaties. Zo ook op de Hanzeboulevard in Vathorst, bij de IKEA. Daar moest op 17 november een nieuwe leiding onder het spoor tussen Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst aangelegd worden. Een uitdaging die leidde tot één van de grootste gestuurde boringen van de provincie Utrecht.
Dankzij deze gestuurde boring kan het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort verbonden worden met het bestaande warmtenet in Vathorst. Want voor warmtenetten geldt: schaalvergroting zorgt ervoor dat er sneller ingezet kan worden op grotere, duurzamere warmtebronnen – die vaak een aanzienlijke investering vergen. Zo is Warmtebedrijf Amersfoort betrokken bij de ontwikkeling van warmte vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amersfoort, evenals aardwarmte uit zeer diepe grondlagen. Gebruikers van het warmtenet blijven na aansluiting automatisch verder verduurzamen, doordat dankzij nieuwe technieken de warmtebronnen steeds duurzamer worden. Zonder dat ze enig verschil merken in de warmtelevering.
Aanleg nieuwe infrastructuur is complex
Directeur Valentijn Kleijnen licht toe: “Nederland moet in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat houdt in dat we allemaal zo snel mogelijk van het aardgas af moeten, het liefst voor een groot deel voor 2030. Ons slimme, groene warmtenet biedt een volledig fossielvrij alternatief voor gebouwverwarming, dat nu nog vaak met een cv-ketel op aardgas wordt gedaan. Alleen: een warmtenet moet wel eerst aangelegd worden. Het is een volledig nieuwe ondergrondse infrastructuur met leidingen waar warm water doorheen stroomt. Vaak is het een kwestie van de grond op de juiste plaats opengraven en binnen twee weken is het bestraat en helemaal klaar. Maar soms kán je de grond niet opengraven, zoals nu onder een spoorlijn. En dan moet je een zogenaamde gestuurde boring inzetten, een infra-operatie met een maandenlange voorbereiding.”
In de stromende regen kijken naar (gestuurde) Boring Event
Meer aandacht voor de hele regio
Warmtebedrijf Amersfoort heeft sinds deze week een nieuwe regiodirecteur, Anita van den Berg. Daarmee gaat het bedrijf zich ook meer richten op de regio. Anita van den Berg legt uit: “Het warmtenet breidt enorm uit in Amersfoort, en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de omliggende gemeenten. Samen met het platform Energie voor Elkaar, waar onder andere Warmtebedrijf Amersfoort deel van uitmaakt, willen we kijken of we naast Amersfoort ook de omliggende gemeenten kunnen helpen verduurzamen. En dat is voordelig zowel consumenten als bedrijven, want een aansluiting op ons warmtenet kan zomaar een derde van je energielasten schelen. Een veelgehoord misverstand is namelijk dat onze tarieven gekoppeld zijn aan de gasprijs. Maar die koppeling is juist het maximumtarief voor warmte, je mag altijd minder vragen. Wij kijken juist naar onze kostprijs, en daardoor zijn onze tarieven flink lager. Zo blijkt uit onderzoek van de Gemeente Amersfoort dat we dit jaar de scherpste tarieven van de hele provincie hebben!”
Landelijke media-aandacht voor één van de grootste gestuurde boringen van provincie
Deze boring (en het bijbehorende Boring Event) kreeg weer veel media-aandacht, onder andere van het AD, nu.nl en Content Amersfoort.