Kleine hoeveelheid biogrondstoffen tijdelijk gebruikt voor warmteopwekking was niet gecertificeerd, wel duurzaam
29-08-2024 |
Afgelopen week heeft Omroep Gelderland verslag gedaan over een ander warmtenet in Ede, waarbij zij verslag deed dat een kleine hoeveelheid van de biogrondstoffen gebruikt voor warmteopwekking niet NTA 8080-gecertificeerd bleek. Desondanks was deze hoeveelheid biogrondstoffen wel duurzaam. Dit is geborgd in het feit dat de biogrondstoffen dienen te voldoen aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. De biogrondstoffen zijn op basis hiervan getoetst en voldoen aan de criteria wat betreft herkomst, afstand en duurzaamheid, zoals deze na te lezen zijn op de website van het RVO.
Wat is NTA 8080?
De NTA 8080 / BetterBiomass-certificering is een vrijwillig, extra streng keurmerk. We kiezen hiervoor omdat wij het onze verantwoordelijkheid vinden dat wij ons actief inspannen om niet alleen de duurzame biogrondstoffen te gebruiken, maar ook de hele keten zo duurzaam mogelijk in te richten. Winning, transport, opslag, verwerking: alle onderdelen in de keten moeten aantoonbaar NTA 8080-gecertificeerd zijn. De onafhankelijke terugkerende audits van de certificeringsinstantie helpen ons hierbij. Het al dan niet gecertificeerd zijn, heeft geen invloed op de duurzaamheid van de gebruikte biogrondstoffen.
Gebruikte Amersfoort niet-gecertificeerd materiaal?
Warmtebedrijf Amersfoort is net als het desbetreffende Warmtebedrijf Ede aangesloten bij het platform Energie voor Elkaar. Na de berichtgeving hebben wij onderzocht of ook onze warmteproducent Eemwarmte leveringen heeft gekregen uit deze tijdelijke locatie van biogrondstoffenleverancier BTE Landschapsbeheer te Hall, die (naar nu blijkt) haar certificaatclaim niet mocht handhaven voor deze locatie.
De conclusie: ja, in 2023 is 1% van alle geleverde duurzame biogrondstoffen aan de installaties van onze warmteproducent/leverancier Eemwarmte via Hall gegaan. In 2024 is het 5,6% over het totaal van leveringen voor het gehele kalenderjaar (incl. gereserveerde leveringen). Met andere woorden: in 2023 was 99% van de duurzame biogrondstoffen die Eemwarmte gebruikt voor onze warmteopwekking is voorzien van het NTA 8080-certificaat, in 2024 is dit 94,4%. Voor het kleine ongecertificeerde gedeelte is het certificaat vervallen omdat de biogrondstoffen opgeslagen lagen op een tijdelijke locatie die niet gecertificeerd bleek.
Wat gebeurde er met deze biogrondstoffen?
Gebleken is dat de locatie te Hall administratief niet gecertificeerd was. De vracht biogrondstoffen die op deze locatie opgeslagen heeft gelegen mag daardoor niet meer het certificaat NTA 8080 dragen, en is daardoor officieel ongecertificeerd. Maar dat wil niet zeggen dat het geen duurzaam gewonnen biogrondstoffen zijn: de rest van de keten klopte namelijk wel – inclusief de winning.
Wij betreuren het als bedrijf dat wij de aan onszelf gestelde opgave om warmte uit biogrondstoffen zoveel mogelijk voorzien van het NTA 8080-certificaat te gebruiken niet volledig hebben voldaan. Sinds 1 juli is de tijdelijke opslag te Hall door BTE Landschapsbeheer opgezegd, dus inmiddels is de certificering van de keten hersteld. Wij vertrouwen erop dat onze warmteleverancier Eemwarmte en diens leveringspartner BTE Landschapsbeheer vanaf nu weer zorgen voor warmteproductie uit o.a. biogrondstoffen, mét het NTA 8080-certificaat. In de nabije toekomst zal het gebruik van biogrondstoffen in Amersfoort afgeschaald worden, door de ingebruikname van nieuwe, duurzamere warmtebronnen zoals aquathermie en geothermie.