11 kilometer nieuw warmtenet in twee jaar!
30-07-2024 |
Iets meer dan twee jaar geleden ging de schop in de grond in Amersfoort. Als warmtebedrijf zijn wij al bijna een decennium actief in de Amersfoort, maar de afgelopen twee jaar is de groei van ons warmtenet in een stroomversnelling gekomen. Ons van oorsprong kleine warmtenet in De Nieuwe Stad is met ruim 11 kilometer gegroeid en ligt nu van Vathorst-Noord tot aan het Stationsgebied.
Een stukje geschiedenis
In september 2015 zijn wij, in samenwerking met Atlas Energie en projectontwikkelaar Schipper Bosch, begonnen met onze missie om Amersfoort energieneutraal te maken. Twee jaar later, in 2017, bundelden wij onze krachten met ZON Participaties, waardoor Warmtebedrijf Amersfoort is ontstaan. Na jaren met elkaar in gesprek te zijn geweest begon de samenwerking met de gemeente Amersfoort 2019. Er werd een intentieovereenkomst getekend en vanaf dat jaar werden er onderzoeken gedaan naar de mogelijke aanleg van een warmtenet in de stad. Dit heeft ertoe geleid dat er in 2020 een samenwerkingsovereenkomst is getekend voor een mogelijk warmtenet in Schothorst-Zuid. Dit was ook het jaar dat wij, via ZON Participaties, zijn aangesloten bij Energie voor Elkaar, een koepelorganisatie voor duurzame warmtenetten.
Wat hebben we de afgelopen twee jaar bereikt?
Inmiddels is Warmtebedrijf Amersfoort een belangrijke speler geworden in het leveren van duurzame warmte aan huishoudens en bedrijven. In de plannen van de gemeente staan we omschreven als de ‘backbone’ om bestaande bouw van het aardgas af te halen. Dankzij de 11 kilometer aan nieuw warmtenet hebben we nu ruim 2.000 woningen en bedrijven door de hele stad heen als klanten.
Daarnaast investeren we samen met onze partner Eemwarmte ook volop in de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen in de regio. We hebben eind 2022 een zogenaamde EMG-verklaring gekregen, waarin de duurzaamheid van warmtenetten beschreven staat. Daaruit blijkt dat wij tot de top 10 duurzaamste warmtenetten van Nederland behoren. Zo leveren we momenteel 70% van onze warmte uit duurzame, gecertificeerde biogrondstoffen en 30% uit de combinatie van zonne-energie, restwarmte en warmtepompen. Maar in de nabije toekomst het grootste deel van onze warmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (aquathermie) en van aardwarmte (geothermie). Daarmee kunnen we naar verwachting zo’n 14.000 huishoudens in Amersfoort volledig klimaatneutraal verwarmen. De gemeente is hier actief bij betrokken, het past namelijk goed bij de visie op de verduurzaming van Amersfoort. Er is zelfs een officiële ‘Aanmoedigingsbrief’ namens de burgemeester en wethouders gestuurd over het aquathermie-project, waarin de gemeente aangeeft dit project te willen steunen en de doelen te onderschrijven.
Netcongestie? Nee!
De afgelopen twee jaar is netcongestie een groot probleem geworden in Nederland. Ook in Amersfoort is het elektriciteitsnetwerk overbelast. Met de toenemende hoeveelheid zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen komen steeds meer bedrijven en organisaties op een wachtlijst te staan. Maar ons warmtenet blijkt een oplossing voor de netcongestie. Het is een volledig nieuwe infrastructuur die losstaat van het elektriciteitsnet, waardoor het net veel minder belast wordt. Met een aansluiting op ons warmtenet kan elk type gebouw van het aardgas af, zonder dat er een warmtepomp op elektriciteit geïnstalleerd moet worden. Daardoor wordt de last verdeeld over twee verschillende infrastructuren in plaats van alles op het elektriciteitsnetwerk.
Samen onderweg naar de toekomst
Een warmtenet is een collectieve oplossing. Met andere woorden: het collectief moet er gezamelijk voor kiezen, anders kan het niet aangelegd worden. Samenwerking staat daarom centraal bij ons, want we staan gezamenlijk voor de grote opgave om Amersfoort aardgasvrij te maken. Al sinds 2018 kijken we met de gemeente welke wijken aardgasvrij moeten worden, en wat wij daarin kunnen betekenen. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken van de gemeente dat ons warmtenet de beste oplossing is voor de wijk Schothorst-Zuid. Hiervoor heeft ons bedrijf recent de WIS (Warmtenetten InvesteringsSubsidie) toegekend gekregen, die de aansluiting voor bewoners goedkoper maakt. Wij gaan nu kijken of er voldoende draagvlak is voor de aanleg van een warmtenet. Ook wordt er onderzocht of de gemeente kan participeren in ons warmtebedrijf.
Zo blijven we, gezamenlijk, bouwen aan een duurzamere toekomst voor Amersfoort!