#1: biomassa als startpunt
25-10-2018 |
Warmtebedrijf Amersfoort zet in op verschillende typen duurzame warmtebronnen die er samen voor gaan zorgen dat Amersfoort zonder aardgas kan, maar niet in de kou wordt gezet. In deze blogserie stellen we de bronnen één voor één aan u voor. Vandaag blog #1: biomassa als startpunt.
Bomen, struiken en planten in natuurgebieden, tuinen en plantsoenen groeien met CO2, water en energie van de zon. Groen in de stad, in het landschap en in het bos heeft onderhoud nodig, waardoor resthout ontstaat uit bijvoorbeeld snoeiwerkzaamheden. Dit resthout bevat energie waar biowarmte van kan worden gemaakt. In een biowarmtecentrale wordt het resthout verbrand en komt er warmte en CO2 vrij. Met de vrijgekomen warmte wordt water verwarmd dat met een warmtenet getransporteerd wordt naar woningen en gebouwen.
Biowarmte van Warmtebedrijf Amersfoort
Het uitgangspunt van Warmtebedrijf Amersfoort is om de bijgroei en oogst van resthout in balans te houden. We gebruiken dus niet meer (rest)hout dan er bijgroeit. Hierdoor heeft onze biowarmte een hele lage CO2-waarde en zijn de lokale biomassastromen in balans.
Wij vinden het belangrijk om gebruik te maken van resthout uit eigen regio. Zo blijven de transportafstanden klein, gebruiken we snoeihout uit de stad nuttig en helpen we de lokale bos- en natuurbeheerders een handje bij het onderhoud.
Wil je meer weten over de duurzame warmtebronnen die wij gaan inzetten om Amersfoort duurzaam te verwarmen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in via de website of neem contact op via info@warmtebedrijfamersfoort.nl.