ONS DOEL
Wij gaan Amersfoort duurzaam verwarmen door het aanleggen van een warmtenet in de stad. Het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort wordt gevoed door een mix van regionale duurzame energiebronnen. Het is een betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor verwarming met de fossiele brandstof aardgas, zonder aan comfort in te boeten.

Waarom gaan wij een warmtenet aanleggen in Amersfoort?
Het klimaat verandert. De temperatuur van de aarde stijgt, doordat er steeds meer broeigassen zoals CO2 in de lucht komen. Internationaal en nationaal zijn er afspraken gemaakt om klimaatverandering zoveel mogelijk beperkt te houden. Dat betekent dat de wereld de CO2-uitstoot drastisch moet verminderen. Amersfoort loopt hierin voorop en wil al in 2030 CO2-neutraal zijn! Dat is een geweldig streven, waar we graag bij willen helpen.
Afscheid van fossiele brandstoffen
In 2030 CO2-neutraal zijn betekent dat alle Amersfoortse bewoners, bedrijven en instellingen afscheid zullen moeten nemen van fossiele brandstoffen. Denk aan aardgas voor verwarmen en koken. Echter, het overgrote deel van Amersfoort gebruikt nu nog aardgas. Hoe zorgen we dat we in 2030 van het aardgas af zijn?
Lokale bronnen voor opwekken van warmte
Dat gaan we doen door gebruik te maken van lokale bronnen voor het opwekken van warmte. Energie en warmte zijn namelijk overal om ons heen. Ook in onze eigen stad. In de grond (aardwarmte), uit de industrie (restwarmte), in snoeihout uit natuur en tuinen in de regio (biowarmte) en in de stralen van de zon (zonnewarmte). Elk van deze duurzame warmtebronnen zal een plekje krijgen in de lokale energiemix van de toekomst.

Hoe gaat Warmtebedrijf Amersfoort gebruik maken van deze lokale warmtebronnen?
Warmtebedrijf Amersfoort gaat een slim groen warmtenet aanleggen in Amersfoort. Dat is een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen. Door deze leidingen kan warm water worden getransporteerd naar de verschillende gebouwen in Amersfoort. Met dit warme water kunnen gebouwen verwarmd worden. Het afgekoelde water gaat via retourleidingen terug en wordt opnieuw verwarmd. Een warmtenet is dus een gesloten circuit.

Je moet ergens beginnen, dat deed de oerknal ook
Het tegengaan van klimaatverandering is een grote opgave. Maar een die we samen aankunnen. De opgave is duidelijk, de technieken zijn beschikbaar. Voeg de wil om in actie te komen daaraan toe en we zijn begonnen. Onze start was in 2015 toen we begonnen met het leveren van duurzame warmte aan De Nieuwe Stad in het voormalig Oliemolenkwartier in Amersfoort. Dit stond aan de basis van de planvorming voor een stadsbreed warmtenet. Een warmtenet enkel aangesloten op niet-fossiele energiebronnen. Uniek in Europa. We hopen dat dit voorbeeld – nu nog enkel in onze eigen stad Amersfoort – op meer plekken wordt gevolgd. Dat we zo kunnen inspireren om het anders te doen en samen klimaatverandering tegen kunnen gaan.
Hoe ver is Warmtebedrijf Amersfoort met het realiseren van de plannen?
We doen sinds 2015 in het klein, wat we straks op een grotere schaal voor de hele stad gaan doen. We zitten niet stil. De voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet zijn in volle gang. En de eerste warmteleveringen buiten De Nieuwe Stad zijn een feit. Maar we kunnen het niet alleen en we voeren gesprekken met gemeente, gebouweigenaren en bewoners van Amersfoort om tot resultaten te komen.
Wil je ook op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen? Vul dan hier je gegevens in. Of houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws.
Houd me op de hoogte nieuws