Het warmtenet van de toekomst is al 150 jaar oud

In een stad – zoals Amersfoort – wonen we dicht op elkaar. Deze dichtheid zorgt ervoor dat we op een hele efficiënte manier gebouwen kunnen verwarmen. Door een warmtenet aan te leggen creëren we een gesloten circuit van ondergrondse leidingen waar warm water doorheen loopt. Met dit water worden gebouwen verwarmd en kan er bijvoorbeeld gedoucht worden.

Toekomstbestendig

Zo’n warmtenet is niet een nieuw idee. In het oude Rome, het 19-eeuwse Amerika en ook in de Sovjet-Unie waren al voorbeelden te vinden van warmtenetten. Kopenhagen is op dit moment koploper. Daar is het grootste warmtenet ter wereld te vinden. Door restwarmte van industrie rond te pompen door de Deense hoofdstad wordt 98% van de totale warmtevraag van Kopenhagen afgedekt. Een mooi voorbeeld van hoe afvalstromen nuttig hergebruikt kunnen worden.

In Kopenhagen zijn ze in de afgelopen decennia regelmatig van energiebron veranderd. En dat is dan ook meteen het grote voordeel van een warmtenet. Het water in het netwerk kan opgewarmd worden door allerlei warmtebronnen. Wanneer het een duurzame warmtebron is, kun je spreken van een duurzaam warmtenet.


Schaalbaar en flexibel

Dichterbij huis vinden we ook mooie voorbeelden van duurzame warmtenetten, zoals in Purmerend. Daar is goed gekeken naar hoe ze het in Kopenhagen doen. Inmiddels zijn 25.000 inwoners van Purmerend aangesloten op het warmtenet, die voorzien wordt van duurzame warmte door het stoken van duurzame biomassa geleverd door Staatsbosbeheer.

Het verschilt per stad welke duurzame warmtebronnen beschikbaar zijn. In Amersfoort zetten we stappen op het gebied van restwarmte vanuit de afvalverwerking, aardwarmte en zonnewarmte. De beschikbare bron op dit moment is – net als in Purmerend – duurzame biomassa. Lees ook eens het artikel: Waarom is biomassa de sleutel tot een duurzame samenleving.


Een compleet beeld

In het boek Drawdown, samengesteld door Paul Hawken, wordt een warmtenet (of stadsverwarming zoals ze het noemen) gezien als de klimaatoplossing met de meeste impact in de sector ‘Gebouwen en Steden’. Er wordt betoogd dat de aanleg van stadswarmtenetten in de periode tot 2050 de CO2-uitstoot verminderen met 9,4 gigaton. Op dit moment is aardgas nog de meest gebruikte brandstof voor warmtenetten ter wereld. Snel zal de boventoon worden gevoerd door alternatieve energiebronnen, zoals aardwarmte en zonnewarmte.

Bron: Drawdown Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren, samengesteld door Paul Hawken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.