Aardwarmte: nog zoveel te winnen

Wij geloven dat aardwarmte een belangrijke warmtebron van de (nabije) toekomst is. We wonen namelijk op een planeet met vanbinnen een hoeveelheid aan thermische energie die miljarden malen groter is dan wat wij wereldwijd aan energie gebruiken. Deze geothermische energie “aardwarmte” creëert grote hoeveelheden kokendheet water onder het aardoppervlak. Het hete water en de stoom kunnen naar de oppervlakte worden gehaald en zo een warmtenet, zoals wij in Amersfoort aanleggen, verwarmen.

Locatie en innovatie

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het aanwijzen van de locatie van zo’n bron onder het aardoppervlak is een hele uitdaging. Maar de ontwikkeling van nieuwe technologieën en onderzoektechnieken gaat in een rap tempo. Innovaties waar nu aan gewerkt wordt kunnen het toepassingsgebied voor aardwarmte enorm vergroten.

Op veel plekken in de wereld wordt al volop gebruikt gemaakt van aardwarmte. Het wordt gebruikt om energieturbines aan te drijven, maar ook wordt wereldwijd 22 gigawatt (staat gelijk aan energiebehoefte van 22 miljoen huishoudens) aan aardwarmte rechtstreeks gebruikt voor verwarming van onder andere gebouwen. In landen waar de aarde het meest actief is en aardwarmte in overvloed aanwezig is, zoals in Indonesië, Centraal Amerika en Oost Afrika. Maar sinds 2007 wordt het ook succesvol gewonnen in Nederland.

Nog 93 procent te winnen

Op dit moment wordt echter maar 6 tot 7 procent van de wereldwijde potentie van aardwarmte daadwerkelijk benut. Er ligt dus een grote kans om op veel meer plekken deze betrouwbare, betaalbare en overvloedig aanwezig warmtebron te benutten. Op dit moment is het onderzoek naar aardwarmte op nationaal niveau in volle gang. Voor meer informatie zie: www.ebn.nl/seismisch-onderzoek-scan-van-start

Om vandaag al te kunnen beginnen en de Amersfoortse klimaatdoelstelling te kunnen halen, is de inzet van een transitiebrandstof nodig. Lees ook het artikel Waarom is biomassa de sleutel tot een duurzame samenleving om meer te weten over wat we vandaag kunnen doen.

In het boek Drawdown, samengesteld door Paul Hawken, is een lijst samengesteld van 80 manieren om klimaatverandering te keren gerangschikt naar effectiviteit. Aardwarmte staat op de 18e plek.

Bron: Drawdown Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren samengesteld door Paul Hawken 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.